SANTA MARIA DEL CAMÍ

Visita Cultural i Turística

 

Accessos

Es pot accedir al poble a través de l'autopista de Palma a Inca, per les carreteres de Palma, Inca, Bunyola, Alaró, Sencelles i Algaida, Sant Jordi, o pel camí de Muro, atravessant camps de vinya i ametlerars. Degut a la seva situació hi passen moltes línies regulars d'autobusos, que surten de Palma a diversos pobles. És fàcil i recomanable també l'accés amb el tren Palma-Inca-sa Pobla.

El poble es troba situat a un pla. El terme municipal és allargat perpendicularment a l'eix Palma-Inca, amb la Serra de Tramuntana al nord, que té el seu punt culminant al Puig de na Marit (666 m.), i amb el Puig de Son Seguí (320 m.) al sud.

La Casa de la Vila

La Casa de la Vila és un edifici iniciat devers el 1671, construït per a servir de sala de consell, habitació del jutge, escrivania, presó, i quartera (lloc on es venia el blat). Al centre de la façana s'hi veu l'escut de la Vila. Dues arcades sostengudes per una columna central i una altra arcada lateral, formen el pòrtic conegut per "sa Quartera". L'arquitecte Guillem Forteza dirigí la restauració de l'edifici, l'any 1926.

 

El retaule gòtic

A la Casa de la Vila s´hi troba un notable retaule gòtic, del 1384, obra del pintor mallorquí Joan Massana, que es trobava a la primitiva església del poble. Es tracta d´una bella imatge de la verge amb l´infant Jesús que sosté una cadernera amb la mà. El 1390, el poble hagué de subhastar un cavall i un ase per poder pagar els deutes amb el pintor.

L´església parroquial

La Plaça de la Vila, on s´hi troba l´ajuntament, és un lloc tranquil envoltat de vells edificis, des d´on podem accedir a l´església parroquial, a un centenar de metres. Aquesta església, beneïda en part el 1718, és una bona mostra del barroc mallorquí. El 1737 la nau i les capelles ja estaven acabades i el 1751 s´inicià l'obra del campanar. El portal major, fet amb pedra d'Inca, Puigpunyent i Binissalem, s'inicià el 1756, i hi treballarem els escultors Rafel Torres i Francesc Obrador. El portal segon, o "dels homes", es començà el 1759, i hi treballaren els mestres Jaume Moyà i Nadal Batle. El 1762 s'inicià l'obra de l'altar major i el retaule, obra de Nadal Batle, Rafel Torres i Jaume Febrer. La benedicció del retaule fou el 1775, culminant així les llargues obres que havien durat 60 anys. En la seva construcció hi intervingué el mestre Santamarier Lluc Mesquida, el seu fill del mateix nom, i Miquel Garcies. Hi destaca el campanar de rajoles blaves, recentment restaurat.

 

Els Hostals

Si bé els voltants de la Casa de la Vila i l'església parroquial formen el centre tradicional del poble; els voltants de la carretera de Palma a Inca, amb la plaça dels Hostals com a punt neuràlgic, són la zona més comercial i activa de Santa Maria.. En torn d'aquesta important via de comunicació hi ha restaurants, cafès, bancs, botigues d'artesania i d'antiguitats, i altres establiments, que conformen el centre d'activitat del poble.

El Convent dels Mínims

Als Hostals, no es pot deixar de visitar el Claustre i el Convent dels Mínims, construït el segle XVII també per Lluc Mesquida, acabat el 1697 va esser ocupat per l'ordre mínima des de 1682 fins al segle XIX. En el claustre hi trobam un racó de repòs, en el qual cal veure'n cadascun dels detalls: pous de pedra, columnes i una creu de camí o de terme, procedent d'Alaró. L'edifici conventual ara és ocupat per un museu de la família Conrado, propietària del lloc, amb mobles, quadres, ornaments religiosos i diverses peces històriques.

Al costat del claustre hi veurem el campanar de l'església del convent, construcció del segle XVIII, el segon campanar del poble, en el qual cal reparar un bell rellotge de sol. A l'interior de l'església hi ha diverses pintures dels segles XVIII, XIX i XX.

Sa Sínia

A un racó de la Plaça dels Hostals hi ha un pou de pedra del segle XVII, ara restaurat, que abans fou una sínia i a on els llargs i secs estius la gent s'abastia d'aigua per a beure. Aquest antiquíssim pou, a jutjar per la grans pedres que formen les parets del seu interior, probablement es remunta a l'època talaiòtica.

cases de Son Torrella, a la vall de Coanegra

La vall de Coanegra

Des de Santa Maria es poden emprendre diverses excursions amb cotxe, bicicleta o a peu. Una de les més recomanables és la que, partint de l'estació del tren, va cap a la vall de Coanegra i a l'avenc de Son Pou.

L'estació és un edifici construït en el segle XIX, dins la solidesa de la pedra de les construccions ferroviàries. El camí de Coanegra passa devora les cases de Son Torrella, amb un gran xiprès al seu davant. Necessàriament ens hi hem d'aturar. El dia de visita és el dilluns. Les cases són un monument històric, amb una clastra central de pedra, i amb una tafona (lloc on es produïa l'oli) que es movia amb la força de l'aigua.

No molt lluny de Son Torrella hi ha altres possessions de gran interès, en especial les de Es Cabàs, Son Verdera, S'Arboçar, i Can Moragues, aquesta darrera, ara rehabilitada com a hotel, situades a un entorn de verd d'ametlers i amb les muntanyes al fons.

Si es disposa de temps, i el viatger vol contemplar un dels éssers vius més antics de Mallorca, fa falta aturar-se davant el Pi Gros de Can Moragues, un monumental arbre, probablement el pi més gros de Mallorca.

Però seguint el camí de Coanegra, entre muntanyes i pinars, amb la síquia i els seus aqüeductes al costat, s'arriba a Son Pou, on, després de veure l'Ull de sa Font, on neix la síquia de Coanegra, per un camí de muntanya s'accedeix a la meravella natural de l'avenc de Son Pou, gegantina cavitat natural, amb 50m. d'altura a la sala principal, amb una obertura natural, que impressiona els visitants, i que, lamentablement, no és massa coneguda. Es pot visitar tots els matins dels diumenges, o previ avís als encarregats de Son Pou.

 

Son Seguí

Una altra excursió, obligada pel qui vulgui assaborir la Mallorca rural, que encara és viva, és la visita a les cases de Son Seguí, dels segles XVII i XVIII, amb una petita capella i un edifici senyorial molt ben conservat. Des de Son Seguí, per un camí, que puja fàcilment cap al cim, es pot visitar l'Ermita de Nostra Senyora de la Pau o de Son Seguí, lloc eremític ocupat des del segle XVII fins el segle XIX. El dia de l'Àngel, el primer diumenge després de Pasqua, s'hi celebra una romeria o "pan caritat", que ajunta dalt del puig a persones procedents de Santa Eugènia, Pòrtol i Santa Maria. S'aprofita la pujada per contemplar vistes sobre la Badia de Palma i sobre la Serra de Tramuntana.

Ja baixant de Son Seguí, amb els dos campanars del poble de fons, es poden veure els vinyets de Santa Maria del Camí, amb els ceps tradicionals de premsal blanc, callet, tempranillo i manto negre, que a l'estiu taquen de verd l'horitzó i pel setembre s'animen amb les activitats de la verema i la producció de vi als cellers de Santa Maria.

 

El mercat dels diumenges

Molt a prop de l'església hi una gran plaça, la Plaça Nova, on cada diumenge s'hi celebra un popular mercat. A Santa Maria els matins dels diumenges són el moment més bulliciós. Tota casta de verdures i fruites dels camps de Mallorca, productes artesanals, flors, robes, sabates, qualsevol cosa es pot trobar al mercat, que de ben prest fins al migdia converteix el poble en intransitable i saturat centre comercial, punt d'aturada de milers de persones. Val la pena visitar el mercat, i després provar els "variats" i tapes típiques, amb un poc de vi de Santa Maria, a qualsevol dels molts cafès, bars o restaurants que es troben al poble.